Wielkanoc w Grand Kitchen

Święta kojarzą nam się z pielęgnowaniem tradycji, jednak dodanie odrobiny nowoczesności z pewnością nie zaszkodzi. Gotowaniu powinna towarzyszyć zabawa, które może pomóc w odkryciu nowych smaków. Odświeżona wersja starego przepisu pozwoli znów zachwycić się znanym daniem!

Beata Śniechowska, ambasadorka strefy Grand Kitchen, uwielbia łączyć tradycję z nowoczesnością, a podczas ostatnich warsztatów zdradziła nam swój przepis na oryginalną wersję wielkanocnego mazurka. Ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, a obecni w Grand Kitchen Klienci Wroclavii pytali o dodatkowe porcje.

     

Mazurek wielkanocny ze słonym toffi, granatem i orzeszkami pinii

Spód do ciasta:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła (pokrojonego w małą kostkę)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Słone toffi (można użyć gotowej masy kajmakowej)

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 130 g śmietanki 30% lub 36%
  • 100 g masła
  • 2 szczypty soli himalajskiej

Masa z mascarpone

  • 125 g schłodzonego mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Skórka otarta z 1 limonki

Dodatkowo:

  • owoce z ½ granatu
  • 40 g prażonych orzeszków pinii

Przełożyć składniki do miski, zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Forma nie musi być regularna, ważne, aby zmieścił się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C⁰. Ciasto piec ok. 15-20 minut, aż osiągnie złotobrązowy kolor (z obciążeniem).

Przygotowanie toffi. W garnku umieścić cukier, śmietankę i masło. Składniki wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą himalajską.

Przygotowanie masy. Do misy miksera wlać schłodzone mascarpone, śmietankę i cukier puder. Ubić, aż do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji.

Na wystudzonym spodzie od ciasta rozsmarować sos toffi. Nałożyć mus na bazie mascarpone, całość obsypać granatem oraz pestkami pinii.

Smacznego!

Wstecz