Piernikowe choinki z lukrem królewskim

Piernikowe choinki z lukrem królewskim

Święta Bożego Narodzenia za pasem. Zapach pomarańczy, cynamonu i oczywiście pierników jest tym, co szczególnie kojarzy nam się z tym czasem. Czy pomyśleliście o tym, aby podarować swoim bliskim coś, co będzie jednocześnie pyszne i przygotowane własnoręcznie? Mamy dla Was przepis na piernikowe choinki, które będą wyjątkowym prezentem świątecznym od serca.

Składniki:

  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 2, 5 szklanki mąki pszennej (ok. 370 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej (lub przyprawy dobrej jakości, bez dodatku mąki)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawę piernikową, kakao, sól, sodę i wszystko wymieszać. W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać miód, jajko i miksować aż masa będzie jednolita. Następnie dodać suche składniki i wyrobić (w mikserze lub ręcznie) na gładką masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na jedną noc.

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Z rozwałkowanej masy wycinać gwiazdki w różnych rozmiarach i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Pierniczki piec ok. 7 – 10 minut (w zależności od grubości). Upieczone pierniki wyjąć i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu pierniczki przełożyć do metalowej puszki (aby zmiękły) lub przygotować z nich piernikowe choinki z lukrem królewskim.

Domowa przyprawa piernikowa:

  • 2 (1/2) łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 (1/2) łyżeczki mielonego imbiru
  • (1/2) startej gałki muszkatołowej
  • 1 (1/2) łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 6 ziaren pieprzu czarnego lub czerwonego
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Na suchą patelnię położyć goździki, nasiona kardamonu, ziele angielskie, kolendrę i chwilę prażyć aż przyprawy zaczną uwalniać swoje aromaty. Następnie w młynku do kawy zmielić goździki, kardamon, kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Zmielone przyprawy wymieszać z cynamonem, imbirem, startą gałką muszkatołową. Mieszankę przesiać przez drobne sitko. Przyprawę przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniczku.

 

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • 5 kropli soku z cytryny
  • ok. ¾ – 1szklanka cukru pudru

Ubić białko na sztywną pianę. Do piany dodać sok z cytryny i przesiewać stopniowo cukier puder. Cały czas ubijać, aż lukier będzie gładki i lśniący. Przygotować pierniczki od największej do najmniejszej gwiazdki. Na pierniczki nakładać lukier i przyklejać kolejne ciastka aż powstanie piękna, świąteczna dekoracja. Odstawić do wyschnięcia lukru. Następnie zapakować na prezent.

Wstecz