Pierniczkowe SOS

Zazwyczaj pierniczki piecze się na kilka tygodni przed świętami, ponieważ świeżo po upieczeniu jest zazwyczaj twarde (powodem jest dodatek miodu lub melasy). By zmiękły, potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci – wówczas będą rozpływały się w ustach! Jest na to prosty trik – należy przełożyć pierniczki na kratkę i umieścić je w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności. Jeśli w domu jest dość sucho, można schować pierniczki do szczelnej, metalowej puszki z kawałkami obranych jabłek. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Należy pamiętać o tym, aby co 2-3 dni wymieniać jabłka, by zapobiec ich pleśnieniu.

Jeżeli planujesz upiec pierniczki na ostatnią chwilę i nie zdążą już dojrzeć nawet przy wykorzystaniu powyższych sposobów, mamy dla Ciebie idealny przepis! Pierniczki powstałe na jego podstawie są gotowe do spożycia od razu po wypieczeniu. Nie ma potrzeby ich dłuższego leżakowania

PIERNICZKI EKSPRESOWE

Składniki (ok. 50 pierniczków):

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Wszystkie składniki suche wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać składniki mokre (jajka, masło, miód), ponownie wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może się lekko kleić – nie należy w takim wypadku dodawać mąki.
  2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm, podsypując minimalną ilością mąki.
  3. Wykroić wybrane kształty pierniczków i ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut (w zależności od wielkości pierników). Wyjąć, wystudzić na kratce. Na koniec dowolnie udekorować – jadalnym lukrem, cukrem pudrem itp.

Jeżeli nie jesteśmy przekonani do przygotowania pierniczków na ostatnią chwilę, zawsze możemy przygotować tradycyjne kruche ciasteczka z domową przyprawą piernikową, do której przepis podajemy poniżej.

DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA

Składniki:

  • 2 (1/2) łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 (1/2) łyżeczki mielonego imbiru
  • (1/2) startej gałki muszkatołowej
  • 1 (1/2) łyżeczki goździków
  • 1 łyżeczka nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 6 ziaren pieprzu czarnego lub czerwonego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  1. Na suchą patelnię położyć goździki, nasiona kardamonu, ziele angielskie, kolendrę i chwilę prażyć aż przyprawy zaczną uwalniać swoje aromaty.
  2. Następnie w młynku do kawy zmielić goździki, kardamon, kolendrę, pieprz i ziele angielskie. Zmielone przyprawy wymieszać z cynamonem, imbirem, startą gałką muszkatołową.
  3. Mieszankę przesiać przez drobne sitko.

Przyprawę przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Wstecz