Mieszanka do wypieku świątecznych muffinek

Za chwilę Święta! Czy potrzebujecie pomysłu na bożonarodzeniowy podarunek last minute, który będzie prosty i efektowny? Mamy dla Was świetną propozycję – mieszankę do wypieku świątecznych muffinek. Umieszczona w słoiku z dołączoną dedykacją będzie się pięknie prezentować i stanowić bazę do pysznych słodkości. Obdarowana w ten sposób osoba z pewnością doceni tak niebanalny i jednocześnie praktyczny pomysł na prezent. A może wspólnie spędzicie czas przy wypiekach?

Potrzebne będą:

  • słoik (1 l)
  • bilecik do umieszczenia przepisu
  • dekoracyjna wstążka lub sznurek

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki groszków z białej czekolady
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, migdałów, laskowych)

Do słoika przesyp powoli składniki, aby utworzyć różnokolorowe warstwy i różniące się od siebie tekstury. Na bileciku napisz przepis i przywiąż do słoika za pomocą dekoracyjnego sznurka lub wstążeczki.
Instrukcja do umieszczenia na bileciku:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę do pieczenia wyłóż papilotkami. Zmiksuj olej (1/3 szklanki) z jajkiem (1 sztuka) i mlekiem (1 szklanka), dodaj suche składniki ze słoika, wymieszaj za pomocą łyżki aż do uzyskania gładkiej masy. Przełóż ciasto do papilotek (na ok. ¾ wysokości), piecz ok. 20 – 25 minut (aż do uzyskania efektu „suchego patyczka”). Ciesz się smakiem i zapachem domowych wypieków. Smacznego!

Wstecz