Chłodnik szczawiowy z awokado i granatem

Orzeźwiająca, soczysta i wiosenna zupa? Oczywiście chłodnik! Wersja szczawiowa z nieoczywistym dodatkiem awokado i granatu według przepisu Beaty Śniechowskiej.

Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 awokado hass
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 500 ml kefiru
  • ½ pęczka koperku, natki pietruszki
  • Sól himalajska, świeżo mielony czarny pieprz
  • Sok z ½ limonki lub cytryny
  • Do podania: np. jajko w koszulce, grzanki lub krakersy, ½ granatu

 

Szczaw umyć, osuszyć i posiekać. Ogórki umyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha miksera przełożyć liście szczawiu, czosnek, obrane awokado, sok z limonki, jogurt oraz kefir. Dodać koperek, natkę, doprawić solą i pieprzem. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Chłodnik wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać z jajkiem w koszulce, grzankami oraz pestkami granatu.

Wstecz